Transport, produkcja i przechowywanie napojów i żywności
Transport i produkcja żywności w firmie
Towary są transportowane z punktu A do punktu B w firmach, może to odbywać się za pomocą wózków paletowych, ale także za pomocą przenośników biegnących przez całą fabrykę, a nawet przez system rur. W tym sektorze istnieje kilka aspektów, które należy wziąć pod uwagę w przemyśle spożywczym i napojów, zwłaszcza gdy transport może mieć bezpośredni kontakt z żywnością.
Sprężone powietrze mające pośredni kontakt z żywnością
Towary są transportowane w całej fabryce, na przykład za pomocą przenośnika taśmowego lub innych maszyn, które przemieszczają towary. Należy pamiętać, że bezpieczny system musi być zgodny z certyfikatem BRC Food 8 i normą ISO 8573-1:2010. System sprężonego powietrza składa się z kilku elementów, które są niezbędne w procesie, takich jak sprężarki (śrubowe), zbiorniki ciśnieniowe i filtracja, aby zapewnić czyste sprężone powietrze.
Sprężone powietrze do chłodzenia i zamrażania żywności
Sprężone powietrze jest wykorzystywane do chłodzenia i zamrażania łatwo psujących się produktów przechowywanych w magazynie, takich jak owoce i warzywa. Zapobiega to psuciu się produktów przed dotarciem do konsumenta końcowego. Nie tylko wydłuża to okres przydatności produktu do spożycia, ale także jego wygląd odgrywa ważną rolę dla konsumenta przy podejmowaniu decyzji o zakupie.
Konsument raczej nie kupi produktu, jeśli wygląda on mniej atrakcyjnie, nawet jeśli jabłko lub ziemniak są nadal dobrej jakości. Ma to również pośredni wpływ na środowisko, ponieważ mniej produktów jest wyrzucanych przez chłodzenie i zamrażanie. W rezultacie mniej produktów trafia na wysypiska śmieci, gdzie w przeciwnym razie powoli by gniły. Dla firm oznacza to również oszczędność kosztów, ponieważ marnuje się mniej żywności. Mrożenie jest zatem korzystne zarówno dla firmy, jak i dla środowiska.
Sprężone powietrze w bezpośrednim kontakcie z żywnością
Sprężone powietrze jest również używane do transportu towarów przez system rur, zwłaszcza towarów lekkich, w formie proszku lub płynów. Na przykład w mleczarni mleko w proszku jest transportowane przez system rur. Ważne jest, aby sprężone powietrze było wolne od oleju i kondensatu, ponieważ ten produkt jest używany jako produkt końcowy dla konsumenta. Dzięki temu zachowana zostaje czystość produktu, a system rur pozostaje wolny od oleju i kondensatu. Zalecamy spełnienie wymagań normy ISO 8573-1 Klasa Zero, aby mieć pewność, że system jest bezpieczny.
Sprężone powietrze może być również wykorzystywane do dostarczania tlenu lub wytwarzania produktów. Przykładem może być hodowla ryb, które do przeżycia potrzebują tlenu, który jest pompowany do zbiornika za pomocą sprężonego powietrza. Istotne jest, aby sprężone powietrze było wolne od oleju, w przeciwnym razie ryby mogą umrzeć. W produkcji żywności i napojów sprężone powietrze musi być wolne od oleju, ponieważ ma ono bezpośredni kontakt z produktem końcowym. Olej ani skropliny nie powinny przedostawać się do produktu, ponieważ może to być niebezpieczne dla użytkownika końcowego.
Sprężone powietrze jest również wykorzystywane w procesach fermentacji, takich jak jogurt. Podczas tego procesu dodawany jest tlen, aby umożliwić bakteriom fermentację. Bezolejowe sprężone powietrze ma kluczowe znaczenie, ponieważ bakterie giną, jeśli olej jest obecny w tlenie, nawet w niewielkich ilościach, co spowodowałoby niepowodzenie procesu produkcyjnego. W branżach takich jak sektor morski lub na platformach wiertniczych produkuje się żywność w puszkach, aby zapewnić jej długi okres przydatności do spożycia. W tym przypadku ważne jest, aby tlen i azot były oddzielone, a sprężone powietrze było w 100% wolne od oleju.
W przemyśle napojów sprężone powietrze odgrywa również rolę przy napełnianiu napojów do opakowań lub butelek. Na przykład podczas butelkowania napoje są nalewane do butelek przez maszynę, a inna maszyna nakłada na nie zakrętki. W tym procesie jakość sprężonego powietrza musi spełniać normy ustalone zgodnie z ISO 8573-1, z minimalnym wymogiem klasy 2.2.1.
System uzdatniania sprężonego powietrza
Normy ISO odgrywają ważną rolę w tej branży. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jakich produktów potrzebujesz, aby osiągnąć wymaganą klasę dla swojej firmy. Na diagramie można zobaczyć, która kombinacja zapewnia daną klasę. Na przykład, jeśli kupisz osuszacz adsorpcyjny OFAG3, spełnisz normę klasy zerowej.
Dzięki tej kombinacji produkujesz sprężone powietrze, które spełnia wszystkie standardy w przemyśle spożywczym!
Potrzebujesz informacji? Wypełnij poniższy formularz, a my skontaktujemy się z Tobą tak szybko, jak to możliwe: