Przepisy dotyczące sprężonego powietrza w przemyśle spożywczym i napojów
Przepisy dotyczące sprężonego powietrza w przemyśle spożywczym i napojów
W branży spożywczej obowiązują określone przepisy i regulacje dotyczące bezpieczeństwa żywności, których firmy muszą przestrzegać. Przepisy te różnią się w zależności od tego, czy sprężone powietrze ma kontakt z żywnością i napojami, pośrednio czy bezpośrednio. Ponieważ przepisy te mają zastosowanie do różnych rodzajów procesów, poniżej wyjaśniamy główne regulacje:
BRC food 8
BRC Food to globalny standard bezpieczeństwa żywności, niezbędny w procesach, w których sprężone powietrze ma bezpośredni lub pośredni kontakt z żywnością. Zapewnia, że żywność jest produkowana bezpiecznie i spełnia wysokie standardy jakości. Przestrzegając przepisów BRC, firma może uzyskać certyfikat uznawany na całym świecie przez producentów i sprzedawców detalicznych. Certyfikacja ta koncentruje się na zapobieganiu błędom ludzkim w procesie produkcji, zwalczaniu oszustw związanych z żywnością i promowaniu kultury bezpieczeństwa żywności, koncentrując się na zarządzaniu i odpowiedzialności w organizacji.
ISO 8573-1:2010
Airpress stosuje tę normę ISO, aby zapewnić odpowiednią filtrację w Twojej firmie. Norma ta określa wymaganą klasę czystości sprężonego powietrza dla różnych procesów. ISO 8573-1:2010 jest podzielona na dwie klasy: ISO 8573-1:2010 2.4.1 oraz ISO 8573-1:2010 1.2.1. Liczby 2.4.1 i 1.2.1 za normą ISO odnoszą się do cząstek, wilgoci i oleju, i wskazują, jakie ilości są dozwolone w każdej klasie czystości. Aby uzyskać więcej informacji, wejdź na oficjalną stronę ISO by być na bieżąco z ewentualnymi zmianami w normie, Kliknij tutaj
HACCP wstrzymany -> ISO 22000
Analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) zapewnia wgląd w sposób postępowania z żywnością i jej bezpieczeństwo. Jest on stosowany między innymi przez BRC Food. Ten system bezpieczeństwa żywności powstał około 1960 roku, kiedy astronauci potrzebowali bezpiecznej żywności w kosmosie. Od tego czasu był on dalej rozwijany w celu mapowania każdego etapu procesu produkcyjnego, identyfikacji i zapobiegania możliwym błędom.Analiza HACCP nie jest już stosowana od 1 stycznia 2021 roku, ale istnieje wiele alternatywnych certyfikatów zapewniających bezpieczeństwo żywności. Powyżej wspomniano już BRC Food 8, a inną alternatywą jest ISO 22000, która jest stosowana w całym łańcuchu rolno-spożywczym. Ta norma ISO jest uznawana na całym świecie, niezależna i ma zastosowanie do całego łańcucha. Dodatkową zaletą jest to, że ISO 22000 współpracuje z innymi nowoczesnymi certyfikatami, takimi jak ISO 8573-1:2010.